Emirátská kuchyně
EMIRÁTSKÁ KUCHYNĚ
Co si vlastně pod pojmem Emirátská kuchyně představit?
Mnoho lidem se vybaví typické arabské speciality, jako je hummus, falafel a schawarma. Ty však najdou svůj původ spíš v libanonské, egyptské a syrské kuchyni a s originální emirátskou kuchyní nemají nic společného.
foto: www.whenshaikhacooks.com
I když dnes je již emirátská kuchyně takovým mixem mezi asijskou kuchyní a kuchyní středního východu.
Naše první zkušenost s tradičním emirátským jídlem nebyla nijak okouzlující. A však z kulturního hlediska nesmírně zajímavá.
Je třeba si uvědomit, že na emirátskou kuchyni měli dopad 2 skutečnosti.
Tou první je ta, že Emiráty byly ještě před 50ti lety velmi chudou zemí a přístup k potravinám byl v té době velice omezený. 99% krajiny tvořila poušť. Zdejší kuchyně byla tudíž vždy velmi jednoduchá a omezená jen na suroviny, které v té době byly dostupné. To byly zejména ryby, kuřecí, kozí, jehněčí a velbloudí maso.
foto: www.whenshaikhacooks.com
Dalším významným vlivem byla blízkost Indie a Iránu a obchodní styky s nimi. Od tud pochází většina koření a chutí. Jinými slovy, emirátská jídla jsou často inspirovaná kuchyněmi Indie a Iránu.
Rýže, dušená masa, především kuřecí, slepičí a kozí, ryby, polévky a sladké dezerty, to vše najdeme na místním tradičním menu. Velbloudí maso se již pro jeho velmi oceňované a drahé mléko připravuje jen při velmi vyjímečných příležitostech.
Tradiční jídla zahrnují Margooga (dušená zelenina s masem a s arabským chlebem), Machbous (kuřecí, jehňečí nebo kozí maso s rýží), Ma’louba (mleté mso s lilkem a rýží), Fireed (smažení kuře nebo ryba), Harees (pokrm ze šlehané přenice, tradičně konzumován během ramadánu) a Mishwy (grilovaná masa).
foto: Ma’louba, www.alasusu.com
Pokrmy jsou většinou připravovány v jednom hrnci a k přípravě se nejčastěji používá šafrán, kurkuma, kardamon a tymián.
Pro bližší poznání emirátské kuchyně můžete nahlédnout do níže zmíněných blogů, kde najdete nejen emirátské recepty, ale dozvíte se i něco víc o místní kultuře a to z pohledu pravých Emiráťanů.
Dále jsme pro vás připravili výběr 3 emirátských restaurací, které byste určitě neměli vynechat, při vaší další návštěvě Dubaje!
BLOGY:
WHEN SHAIKAH COOKS
Nedávno jsem objevila úžasný blog, který spravuje místní emiráťanka. Jmenuje se When Shaikha Cooks – když šejka vaří – a je, jak již název napovídá, o emirátské kuchyni a kultuře.
foto: www.whenshaikhacooks.com
Na blogu se dozvíte, že Šejka Al Ali se již od malička vášnivě pouštěla do vaření a fotografování, až tyto její koníčky pozdeji přerostly v pravou lásku k jídlu. Pocházejíc ze Spojených Arabských Emirátů, vyrůstala v multikulturní společnosti, a objevování emirátské kuchyně se stalo její životní náplní.
Na svém blogu spolu s ní můžete “ochutnat” a uvařit jak mezinárodní kuchyni, tak čistě emirátská jídla, nebo sloučení obou, emirátské a mezinárodná kuchyně.
Blog si můžete prohlédnout ZDE.
EMIRATICAN KITCHEN
Na dalším blogu Emiratican Kitchen najdete recepty psané američano – emiráťanem, který si vzal za ženu emiráťanku a žijí spolu v emirátu Sharjah. Jeho recepty jsou jednoduché a opravdu klasické pro místní region.
Blog si můžete prohlédnout ZDE.
KDE OCHUTNAT EMIRÁTSKOU KUCHYNI:
MÍSTO: AL FANAR
POPIS: Jedna z prvních čistě emirátských restaurací, která v Dubaji vznikla. Velice úspěšný koncept, který určitě stojí za návštěvu.
ADRESA: Dubai Festival City Mall, Canal Walk Festival City, Dubaj (+971 4 232 9966)
MÍSTO: KLAYYA BITES
POPIS: Malá emirátská pekárna, skvělá na snídaně, nebo odpolední deserty. Servíruj zde vynikající emirátský čaj Karak
ADRESA: Barsha Mall, Al Barsha, Dubaj (+971 4 325 5335)
MÍSTO: MANA TANIA
POPIS: Jednoduché a chutné menu nabízející emirátský chléb, Khameer, plněný sladkými i pikantními náplněmi, nebo i náplněmi dle vlastního výběru. Můžete zde také ochutnat horké nápoje dělané s velbloudím mlékem.
ADRESA: Town Centre Mall, next to Mercato, Jumeirah Beach Road, Dubaj (+971 4 385 4437)
PAJERO BLOG
- Louvre Abu Dhabi – Perla Arabského Poloostrova 19.6.2018Stále váhate, jestli místo do Egypta, Turecka či Tunisu do Dubaje? Muzeum Louvre Abu Dhabi by vaše váhání mohlo usnadnit. Pokud totiž patříte stejně jako já mezi ty dovolenkáře, které už po 2 dnech k smrti nebaví válení se na pláži, tuto „kulturní vložku“ určitě rádi oceníte. Ne že by snad Dubaj neměla nic jiného krom... […]pajeroblog
- Honba za Aralským mořem – Uzbekistán 18.6.2018Několik podstatných věcí o téhle krátké, ale o to intenzivnější cestě. Takže: 1) Jestli jsem někdy snil o tom pohádkovém Orientu a furt si nebyl jistý, že jsem ho našel, tak teď už jo 2) Uzbekové jsou fajn lidi a je hrozně fajn domluvit se aspoň rusky, resp. rusko-česko-polsky a bůhví jak jsem to s nimi... […]pajeroblog
- Lyžování v Libanonu 2.9.2017Když se dneska řekne Libanon… Člověka spíš napadne něco jako „brrrrr, tam bych nejel, tam to furt bouchá, tam mě unesou“. Do jisté míry je to pravda, ale bomba není zdaleka to jediné, co tam člověka může potkat. Libanon sám o sobě je bomba a to v pozitivním slova smyslu. A ano, člověk tam bude určitě... […]pajeroblog
- Dubaj z Ptačí Perspektivy 2.9.2017Velká výročí má člověk jen jednou. A na každé velké výročí se sluší něco nezapomenutelného protože když už tak už. A Maruška to úplně vystihla a nadělila mi zážitek vskutku královský – let helikoptérou nad Dubají. Helikoptérou jsem ještě nikdy neletěl a vždycky jsem letět chtěl. Pamatuju, jak kdysi v Chicagu jsem měl nutkání, ale měl... […]pajeroblog
- Gruzie – Víno, Historie, Příroda 17.10.2016S Gruzií je to velice zajímavé. Kdyby se tam nenarodil Stalin, původním jménem Džugašvili a kdyby před pár lety bláznivý Sakašvili nedráždil hada (Putina) bosou nohou, tak by člověk sotva věděl, že nějaká Gruzie existuje. I když vlastně, ze starých dob si také pamatuju, že babička pila gruzínský čaj. Ale zde v Perském zálivu se... […]pajeroblog
- Klid, lenošení, pohoda – Mauricius za 9 dní 13.9.2016Kam? Toť otázka. Kam na dovolenou? Ještě komplikovanější. Kam na dovolenou s hojící se polámanou nohou? Tak to už je fakt tvrdý oříšek. Muricius nebyl první volba, chtěli jsme původně do Gruzie do hor, ale Maruščina zlomená noha nás donutila hledat nějakou odpočinkovější alternativu. A já jsem na Mauricius stejně vždycky chtěl – hlavně od té... […]pajeroblog
- Chyceni v Isfahánu – Írán 13.9.2016Ráno nás čekala cesta autobusem do Isfahánu. Podle dostupných zdrojů cesta busem měla být pohodlná, bezpečná – bezpečnější než jízda nějakým rozpadajícím se autem a měla trvat 6 hodin. Prvé 2 informace byly správné, ovšem z 6ti hodin jich nakonec bylo 8. Ale zase jsme si cestou zadělali na další dobrodružství, takže vlastně všechno v pořádku. Autobusové... […]pajeroblog
- Zpátky u Kaškajů – Írán Podruhé 20.8.2016V prosinci jsme se rozloučili s nomádskými Kaškaji v Zagroských horách jižního Íránu s tím, že se zase vrátíme. A mysleli jsme to úplně vážně. Trvalo to jen pár měsíců, co přišel islámský svátek Eid al Fitr a s ním pár dnů volna a my už zase seděli v letadle do Širázu. Tentokrát s tím, že za tenhle výlet ještě stihneme i... […]pajeroblog
- Special Ostadi – Íránská Restaurace v Bur Dubai 4.6.2016Special Ostadi možná zní prapodivně a vůbec ne tak nějak klasicky, jak by se k lidové žrádelničce hodilo. Hlavně to special mi tam nějak nesedne. Ale do jisté míry je to vlastně typické pro Dubaj. Restaurace se tady často jmenují dost „kreativně“. Jména jako Good food, Good picnic, Eat and Drink, Mr. Kadak atd. jsou tu... […]pajeroblog
- Všechny cesty vedou do Nimbinu – Austrálie 21.5.2016Ráno, vyspalí do růžova, opět na cestě. Naším cílem bylo městečko Nimbin. Vlastně jsme se tam už jednou, úplně na začátku, stavovali, ale to bylo jen tak na skok. Teď jsme tam hodlali strávit noc a trochu to tam prozkoumat. Důvod byl na snadě. Nimbin totiž není jen takové obyčejné městečko. Je to městečko, kde... […]pajeroblog
Nejnovější komentáře